Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2013

ΑΙΣΧΟΣ!ΜΕΤΕΤΡΕΨΑΝ ΞΑΝΑ ΣΕ ΤΖΑΜΙ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΧΤΙΖΟΥΜΕ ΤΖΑΜΙ!ΒΙΝΤΕΟ!!!

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ταγίπ Ερντογάν που πιστεύει πως κατάγεται από την Οθωμανική ιστορία, έκανε ξανά τζαμί την Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα, που αρχικά ήταν εκκλησία και είχε γίνει τζαμί επί Σουλτάνου Μωάμεθ του Πορθητή!

Στο πρώτο ναμάζι, οι 750 ετών αγιογραφίες σκεπάστηκαν με κουρτίνα, ενώ το δάπεδο σκεπάστηκε με χαλιά. Ο καθηγητής Ακγιουρέκ δήλωσε πως το ΑΚΡ δεν μπορεί να ανεχτεί άλλα ¨χρώματα¨.

Σύμφωνα με την είδηση από την εφημερίδα Sol, το ΑΚΡ που παίζει το χαρτί της δημοκρατίας λέγοντας πως σέβεται κάθε είδους πίστη και ιδέα, μετέτρεψε ξανά σε τζαμί την εκκλησία που υπάρχει εκεί για 7 αιώνες. Ο καθηγητής Ενγκίν Ακγιουρέκ σχολίασε πως το ΑΚΡ δεν μπορεί να ανεχτεί άλλα ¨χρώματα¨, και ότι ουσιαστικά πρόκειται για την συνέχεια της κατάκτησης.


Η εκκλησία της Αγίας Σοφίας που επί 52 χρόνια λειτουργούσε ως τζαμί, μετατράπηκε ξανά σε τζαμί. Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες που επί μακρόν γινόταν με αυτό το σκοπό. Τοποθετήθηκαν μιχράμπ (ημικυκλική εσοχή που υπάρχει στο τείχος ενός ισλαμικού τεμένους το οποίο υποδεικνύει την κίμπλα δηλαδή την κατεύθυνση προς την Κάαμπα στην Μέκκα κατά την οποία ο μουσουλμάνος πρέπει να στραφεί κατά την διάρκεια της προσευχής) και μινμπάρ(μια υπερυψωμένη πλατφόρμα αντίστοιχη του άμβωνα στις χριστιανικές εκκλησίες)και το πρώτο ναμάζι έγινε προχτές. Κατά την διάρκεια της προσευχής οι εικόνες έκλεισαν με κουρτίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου