Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΟΣΥΜΜΟΡΙΤΩΝ ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ.ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ!


Στιγμές από την έναρξη του 2ου γύρου τού Εμφύλιου σπαραγμού μεταξύ τού λεγόμενου «Δημοκρατικού Στρατού» και του «Εθνικού Στρατού», αναβίωσαν σήμερα  στο Λιτόχωρο, στο πλαίσιο Επιμνημόσυνης Δέησης για τους πρώτους 12 πεσόντες Χωροφύλακες και Στρατιώτες που σκοτώθηκαν από αντάρτες κομμουνιστές.



Πρόκειται για μια ξαφνική ένοπλη επίθεση κομμουνιστών εναντίον τού Σταθμού Χωροφυλακής Λιτοχώρου κι ενώ είχε προ πολλού σταματήσει ο εμφύλιος πόλεμος με την υπογραφή της «Συμφωνίας της Βάρκιζας».
Η επιμνημόσυνη αυτή δέηση, μαζί με ομιλίες και καταθέσεις στεφανιών, γίνεται κάθε χρόνο στο μνημείο ηρώων τού Λιτοχώρου και συμμετέχουν σωματεία αποστράτων και εφέδρων αξιωματικών από πολλές περιοχές της χώρας.
Στο μνημόσυνο παρευρέθη   και ο μοναδικός επιζών της νύχτας εκείνης  ο κ. Νικόλαος Παπακωνσταντίνου ο οποίος και εκφώνησε πύρινο λόγο.
Στις ομιλίες που εκφωνήθηκαν αναφέρθηκε περιληπτικά το ιστορικό της θλιβερής επετείου όπου μεταξύ άλλων ειπώθηκε ότι το βράδυ τού Σαββάτου της 30ης Μαρτίου προς ξημερώματα Κυριακής της 31ης Μαρτίου 1946, ημέρας που είχε οριστεί για εκλογές, αντάρτες κομμουνιστές επιτέθηκαν ξαφνικά εναντίον του Σταθμού Χωροφυλακής Λιτοχώρου που φιλοξενούσε 9 Χωροφύλακες, καθώς επίσης και ενός άλλου οικήματος. Στο Σταθμό Χωροφυλακής φιλοξενούνταν εκείνο το βράδυ και λίγοι Στρατιώτες, λόγω των εκλογών της Κυριακής 31 Μαρτίου.

Οι επιτιθέμενοι κομουνιστές ήταν περίπου 100 και διέθεταν μεγαλύτερο και καλύτερο οπλισμό από εκείνον που διέθεταν οι Χωροφύλακες και οι Στρατιώτες. Η μάχη κράτησε αρκετές ώρες και ολοκληρώθηκε με κάψιμο των δύο οικημάτων, γεγονός που ανάγκασε τους αμυνόμενους Χωροφύλακες και Στρατιώτες να βγουν έξω για να σωθούν, ωστόσο σκοτώθηκαν από τα πυρά των επιτιθεμένων κομμουνιστών.
Αναφορά έγινε και «στο τραγικό τέλος που είχε ο εκ Λεπτοκαρυάς λοχίας Νικόλαος Γκουνός, ο οποίος τραυματισμένος και εξερχόμενος από το καιόμενο οίκημα του Σταθμού Χωροφυλακής Λιτοχώρου, πυροβολήθηκε από τον συγγενή του συμμορίτη Σταύρο Γκουνό, ή «Καπετάν Χατζάρα», ο οποίος τον έριξε ημιθανή πάλι μέσα στο καιόμενο κτήριο προκειμένου να αποτεφρωθεί μαζί με άλλους αμυνομένους συναδέλφους του». 
Την εκδήλωση παρακολούθησαν και συγγενείς των φονευθέντων, ο τ. Βουλευτής κ. Νικόλαος Κάκαλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Πιερίας κ. Δημήτριος Φώτης, ο τ. Αστυνομικός Διευθυντής Πιερίας ,ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών κ. Χρήστος Φωτόπουλος,  πάρα πολλοί απόστρατοι της Αστυνομίας και του Στρατού κ.ά. Από την εκδήλωση αυτή λείπει μόνιμα η Ελληνική Πολιτεία, μόνιμα ωστόσο απουσιάζει και η Ηγεσία της Αστυνομίας.
Η τελετή της Επιμνημόσυνης Δέησης ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και τον εθνικό ύμνο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου