Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Προχωράνε με γρήγορες διαδικασίες το γενικό ξεπούλημα!



ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΕΣ ΕΞΠΡΕΣ ΓΙΑ ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΛΑΧΕΙΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ κλπ.


ΝΑ ΜΑΤΑΙΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ!


Με τη φράση «δεν έχουμε άλλο χρόνο, απαιτούνται άμεσες δράσεις και ενέργειες», ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων Κωνσταντίνος Μητρόπουλος έδωσε το περίγραμμα των προθέσεων του Ταμείου, αλλά και της κυβέρνησης για το πλήρες ξεπούλημα και όσο-όσο των πιο νευραλγικών για την οικονομία και κοινωνία δημοσίων επιχειρήσεων της χώρας. Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Υπ. Ναυτιλίας για το ξεπούλημα των του ΟΛΠ και ΟΛΘ ο οποίος τόνισε, μάλιστα, με αυταρχικό ύφος ότι «Οι ιδιωτικοποιήσεις στα λιμάνια θα προχωρήσουν οπωσδήποτε, ανεξαρτήτως αντιδράσεων».


Κι ενώ λοιπόν οι κυβερνητικοί εταίροι εξακολουθούν να κάνουν λόγο –για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους βέβαια- για «διαπραγματεύσεις» (!) με την Τρόϊκα, ο κυβερνητικός μηχανισμός εργάζεται ήδη με πυρετώδεις ρυθμούς για την εφαρμογή των ρυθμίσεων που απορρέουν από πρώτο και δεύτερο Μνημόνιο και αφορούν σε πρώτη φάση στο ξεπούλημα δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών. Και σε αυτήν την εγκληματική για το μέλλον της χώρας και της κοινωνίας πολιτική εκποίησης του δημόσιου πλούτου και επιχειρήσεων, συμμέτοχος και συνεργάτης στέκεται και ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος, η ΔΗΜΑΡ! Το δήθεν «αριστερό» «άλλοθι» της μνημονιακής κυβέρνησης.


Σύμφωνα με τα όσα είπε ο επικεφαλής του Ταμείου, Κ. Μητρόπουλος, αλλά και τις υπάρχουσες πληροφορίες, πρώτες στη λίστα των προωθούμενων ιδιωτικοποιήσεων είναι η ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, το Ελληνικό και τα Λαχεία. Επιχειρήσεις των οποίων η ιδιωτικοποίηση θα επιταχυνθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, ως μια κίνηση «καλής πίστης» από την εθελόδουλη μνημονιακή κυβέρνηση προς τους επικεφαλής της τρόικας.


Όπως ανέφερε ο Κ. Μητρόπουλος σε ομιλία του στο Συνέδριο του Economist, έχουν ήδη ξεκινήσει έξι αποκρατικοποιήσεις (Λαχεία, Ελληνικό, ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ, IBC, Κασσιόπη στην Κέρκυρα, Αφάντου στη Ρόδο). Σε στάδιο προχωρημένης προετοιμασίας βρίσκονται δέκα αποκρατικοποιήσεις (28 Ακίνητα, ΕΥΑΘ, ΕΓΝΑΤΙΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, ΟΠΑΠ, ΛΑΡΚΟ, ΟΔΙΕ και ΕΛ.ΠΕ.), οι οποίες θα ξεκινήσουν άμεσα, ενώ για 13 (λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες) ακόμη αποκρατικοποιήσεις εξελίσσεται η προετοιμασία.


Συνολικά, το ΤΑΙΠΕΔ χειρίζεται σήμερα 28 αποκρατικοποιήσεις. Επιπλέον, έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή 82.000 δημόσιων ακινήτων από 35 διαφορετικούς δημόσιους φορείς και συνεχίζεται ο διεξοδικός νομικός και τεχνικός έλεγχος σε δεκάδες ακίνητα.


Η επιχειρηματολογία του Επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και των στελεχών της κυβέρνησης για το ξεπούλημα των δημόσιων αυτών οργανισμών επικεντρώνει στην «καραμέλα» της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων οι οποίες θα δώσουν δήθεν ώθηση στην οικονομία. Επιχείρημα έωλο και αποπροσανατολιστικό καθώς ο δημόσιος πλούτος ξεπουλιέται μπιρ παρά, με ελάχιστα πραγματικά οφέλη για την οικονομία, ενώ τα όποια πενιχρά έσοδα θα διατίθενται για την αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων των δανείων και όχι για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών της χώρας.


Πέραν τούτων, όμως, το σημαντικότερο είναι ότι καταστρέφεται η δυνατότητα αξιοποίησης των δημόσιων αυτών επιχειρήσεων αυτών ως εγχώριο παραγωγικό μοχλό ανάπτυξης –εξάλλου οι περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις είναι κερδοφόρες- και καταργείται μέσω της ιδιωτικοποίησης ο κοινωνικός ρόλος που αυτές καλούνται να διαδραματίσουν. Με το πέρασμα των δημόσιων αυτών επιχειρήσεων και οργανισμών σε ιδιωτικά συμφέροντα, ιδιωτικοποιούνται κατά απαράδεκτο τρόπο δημόσια αγαθά όπως το νερό και η ενέργεια, οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα ακριβύνουν για τους πολίτες ενώ οι εργαζόμενοι στους οργανισμούς θα βρεθούν στον αέρα με αμφίβολο το εργασιακό τους μέλλον.


Πρόκειται λοιπόν για την πλήρη αναπτυξιακή ισοπέδωση με αναρίθμητες κοινωνικές κυρίως και οικονομικές επιπτώσεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου