Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Προσοχή! Στο Β.Αιγαίο επαναλαμβάνεται το σενάριο με τα Ιμια.


Τα κύματα κατέστρεψαν τον φάρο στη Λαδοξέρα ή οι Τούρκοι;
Ο φάρος που είχε τοποθετηθεί από το Πολεμικό Ναυτικό στη βραχονησίδα Λαδοξέρα, που βρίσκεται μεταξύ της Σαμοθράκης και των τουρκικών παραλίων, εξαφανίστηκε επισήμως από την Παρασκευή, και η Υδρογραφική Υπηρεσία έβγαλε ανακοίνωση, με την οποία ενημερώνει για την διακοπή λειτουργίας του φάρου.
Η βραχονησίδα Λαδοξέρα, βρίσκεται μεταξύ της Σαμοθράκης και των τουρκικών παραλίων και γύρω της υπάρχει το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου στο Β.Αιγαίο. Ο φάρος που «εξαφανίστηκε»,...
επιβεβαίωνε την ελληνική κυριαρχία, και για το λόγο αυτό το τουρκικό ναυτικό παρεμπόδιζε την προσέγγιση στη Λαδοξέρα των σκαφών του λιμενικού από τη Σαμοθράκη. Δεύτερον: Η Λαδοξέρα αποτελεί το υπαρκτό και με ανθρώπινη δραστηριότητα (λόγω λειτουργίας του φάρου ναυσιπλοΐας, γεωγραφικό σημείο που ορίζει τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδος – Τουρκίας, και επιτρέπει στην Ελλάδα, τον σχεδιασμό της δικής της ΑΟΖ, χωρίς καμία διακοπή, από Αλεξανδρούπολη, μέχρι Καστελόριζο Το Σάββατο, με αφορμή την ανατροπή ενός σκάφους στο οποίο επέβαιναν δύο άτομα που είχαν πάει στην περιοχή για ψάρεμα , η Άγκυρα αμφισβήτησε ευθέως την ελληνική κυριαρχία επί της βραχονησίδας Λαδοξέρα , την οποία οι Τούρκοι αποκαλούν «Ζουραφα». Οι ελληνικές αρχές αφού έλαβαν το SOS των ψαράδων, εξέδωσαν NOTAM για SAR στην περιοχή της Λαδοξέρας για την αναζήτηση και περισυλλογή των επιβατών, και σε απάντηση οι Τούρκοι εξέδωσαν δική τους NOTAM η οποία χαρακτήρισε άκυρη την ελληνική, διότι η περιοχή αυτή εμπίπτει στη δικαιοδοσία SAR της Τουρκίας και επομένως τον συντονισμό της έρευνας θα έπρεπε να έχουν οι τουρκικές αρχές. Πρόκειται δηλαδή για επανάληψη του σεναρίου των Ιμίων. Η βραχονησίδα Λαδοξέρα , χρόνο με τον χρόνο υφίσταται φθορά και συνεχή συρρίκνωση του εδάφους της, από τα άγρια κύματα και τους ανέμους, που πνέουν το χειμώνα, στο Θρακικό Πέλαγος. Ο φάρος που βρίσκεται επάνω της, τον περασμένο χειμώνα υπέστη μεγάλες ζημιές και χρειάσθηκε η άμεση αντικατάστασή του από το ΠΝ που τοποθέτησε πριν από καιρό ένα νέο μικρό φάρο, ο οποίος τώρα χάθηκε. Τί μπορεί να συνέβη λοιπόν; Ξηλώθηκε από τα κύματα λόγω των ανέμων εντάσεως 10 μποφόρ που έπνεαν στην περιοχή ή πρόκειται για ανθρώπινη παρέμβαση; Απάντηση θα πάρουμε μόνο αν σταλεί στην Λαδοξέρα σκάφος που θα διαπιστώσει τί έχει συμβεί και να ξανατοποθετηθεί ο φάρος με την Ελληνική σημαία.
Σπύρος Χατζάρας
ΥΓ.Ο «Τσίριζα» δεν τσίριξε για το θέμα της Λαδοξέρας που έχει τεράστια εθνική και οικονομική σημασία, στη Βουλή . Ούτε όμως και κανείς άλλος πιο εθνικόφρων. Εθνική Συν-Ευθύνη σιωπής υπήρξε και για την ραγιάδικη ελληνική συμμετοχή στο Συνέδριο των φίλων των δολοφόνων του συριακού στο Παρίσι.Ο Ραγιαδισμός ειναι και δεξιός και αριστερός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου