Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2012

Τουρκική άσκηση-πρόκληση στην Κύπρο, με μηνύματα για όλους…


Νέα τουρκική άσκηση, Έρευνας και Διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη κοντά στην Κύπρο. Η Τουρκία δέσμευσε τις περιοχές ανοικτά της χερσονήσου της Καρπασίας, βόρεια και ανατολικά της Κύπρου και είναι προφανές πως θέλουν να στείλουν μηνύματα προς δυο κατευθύνσεις. Τόσο προς την Κυπριακή Δημοκρατία ενόψει και της προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που αρχίζει την Κυριακή όσο και προς τη Συρία, με αφορμή το πρόσφατο επεισόδιο με την κατάρριψη του τουρκικού αεροσκάφους.


Η άσκηση, σύμφωνα με την τουρκική διακοίνωση (A2262/12), άρχισε προχθές Τρίτη και ολοκληρώνεται σήμερα και εμπλέκονται σε αυτή τόσο στρατιωτικά αεροσκάφη όσο και πλοία. Παράλληλα, υπάρχει και προειδοποίηση προς αεροσκάφη της πολιτικής αεροπορίας ενόψει της χρήσης του FIR Λευκωσίας. Είναι προφανές ότι αυτή την περίοδο θα πυκνώσουν οι στρατιωτικές ασκήσεις από πλευράς των Τούρκων, καθώς σύμφωνα με τους σχεδιασμούς τους, επιχειρούν να συντηρήσουν κλίμα έντασης και αναταραχής στην περιοχή, επιδιώκοντας να εδραιωθεί η εντύπωση ότι η Κύπρος αποτελεί πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επίσης, θα αμφισβητήσει εμπράκτως την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας – οι Τούρκοι θα αλωνίζουν εντός της κυπριακής ΑΟΖ, επιχειρώντας να επηρεάσουν τις εταιρείες που ενδιαφέρονται για να εμπλακούν στις έρευνες για την εξόρυξη φυσικού αερίου. Παράλληλα με αυτό τον σχεδιασμό, που αφορά τις στρατηγικές επιδιώξεις τους στην Κύπρο, στην ατζέντα της Άγκυρας είναι και το συριακό, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις.


H Τουρκία έχει πραγματοποιήσει έρευνες, με δυο πλοία προ δεκαημέρου σε περιοχές βορείως της Κύπρου σκοπεύοντας να τις επεκτείνει και δυτικά, σε μια περιοχή, την οποία θεωρεί αμφισβητούμενη και τη διεκδικεί ώστε η τουρκική ΑΟΖ να συνορεύει με αυτή της Αιγύπτου.Επίσης έχει ανακοινώσει πως θα αγοράσει σύντομα ένα ερευνητικό πλοίο για τους σκοπούς αυτούς.
defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου