Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Πρόκληση χωρίς προηγούμενο... Έρχεται στην Θράκη στις 27 Ιουνίου ο ηγέτης των Γκρίζων Λύκων


Ο ηγέτης του ΜΗΡ Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης, που έχει χαρακτηριστεί ως το λίκνο των Γκρίζων Λύκων στην γειτονική Τουρκία, αναμένεται να βρεθεί στη Θράκη την επόμενη εβδομάδα. Η είδηση δόθηκε στη δημοσιότητα από τα τοπικά τουρκόφωνα μέσα ενημέρωσης που έκαναν γνωστή και την ακριβή ημερομηνία άφιξης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Την Τετάρτη 27 Ιουνίου αναμένεται η επίσκεψή του στη Θράκη, που περιλαμβάνει στάσεις σε Διδυμότειχο, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, ενώ η περιοδεία του θα συνεχιστεί σε πόλεις της Μακεδονίας όπως η Καβάλα και η Θεσσαλονίκη. Έχει καταρτιστεί ένα εντατικό πρόγραμμα επισκέψεων για τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος θα βρεθεί για πρώτη φορά στην περιοχή μας και θα επιστρέψει στην Τουρκία μέσω των βαλκανικών χωρών, όπου επίσης θα περιοδεύσει. Να υπενθυμίσουμε ότι και τον Σεπτέμβριο του 2010 είχε προγραμματιστεί επίσκεψη του στη Θράκη, αλλά δεν είχε πραγματοποιηθεί.
Στην τουρκική Βουλή ο ηγέτης του MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πρεσβεύει πολιτικές όπως: "μηδενική ανοχή" για Κούρδους και πολιτικούς - ισλαμιστές, "οικονομικές μεταρρυθμίσεις" νεοφιλελεύθερης απόκλισης για την οικονομία, "σκληρή" εξωτερική πολιτική, ολική αναθεώρηση των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση και της αιώνιας ενταξιακής προσπάθειας της χώρας.  Πρόσφατα το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP), που βρίσκεται στην αντιπολίτευση στην Τουρκία, καταδίκασε, την υιοθέτηση του νομοσχεδίου για την ποινικοποίηση της άρνησης της αρμενικής γενοκτονίας από τη γαλλική Γερουσία. Μιλώντας σε συνάντηση του κόμματός του, στην Άγκυρα, ο πρόεδρος του κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί τόνισε ότι το τουρκικό έθνος δεν θα ξεχάσει ποτέ την ασχήμια του γεγονότος ότι η Γαλλία εμπόδισε την ελευθερία της σκέψης.


Ο κ. Μπαχτσελί υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν έχει καμιά γενοκτονία στην ιστορία της και σημείωσε ότι το MHP καταδικάζει την απόφαση αυτή της γαλλικής Γερουσίας. Ενδεικτική των απόψεων που πρεσβεύει το κόμμα είναι και η ενέργεια του βουλευτή του Κόμματος Eθνικιστικής Δράσης (MHP), Ερκάν Ακτσάι, να εγκαλέσει την τουρκική κυβέρνηση γιατί αποδέχεται πράξεις κυριαρχίας, όπως τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων Τούρκων επισκεπτών, που γίνονται από την ελληνική διοίκηση σε νησίδες όπως το Φαρμακονήσι και το Γαϊδουρονήσι.


Ο Τούρκος βουλευτής ισχυρίστηκε ότι οι νησίδες αυτές «είναι τουρκικά εδάφη από την εποχή του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή». Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ανέλαβε να απαντήσει στο βουλευτή. Ανέφερε ότι τα ζητήματα κυριαρχίας των νησιών του ανατολικού Αιγαίου ρυθμίζονται από τη Συνθήκη της Λοζάνης του 1923 και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947.

Ωστόσο, υποστήριξε ότι «υπάρχουν προβλήματα με την κυριαρχία ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων και τα προβλήματα αυτά συζητούνται μέσω του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών. Η χώρα μας επιθυμεί να βρεθεί μόνιμη λύση βάσει της αρχής της ευθυδικίας και λαμβανομένων υπόψη των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας μας». Ο Τούρκος βουλευτής, ενοχλημένος από την απάντηση Νταβούτογλου, αντέτεινε: «Ο υπουργός μας διστάζει να διεκδικήσει δικαιώματα πάνω σε ένα νησί που του ανήκει». Την άποψή του για το Φαρμακονήσι και το Γαϊδουρονήσι επανέλαβε και στην εφημερίδα «Χαμπερτούρκ»: «Δεν υπάρχει κάποιο έγγραφο που να αποδεικνύει ότι το συγκεκριμένο νησί ανήκει στους Έλληνες. Η συνθήκη της Λοζάνης και η Συνθήκη των Παρισίων δεν περιέχουν κανένα άρθρο που να αναφέρεται σ' αυτά τα δύο νησιά. Αυτά τα δύο νησιά συνεχίζουν, από την εποχή του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, να είναι δικά μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου