Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΗΜΕΡΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ : ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ



Ο Μιλτιάδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 554 π.Χ ήταν αριστοκράτης από μία μεγάλη οικογένεια της Αθήνας, γιος του Κίμωνα του πρεσβύτερου ο οποίος μάλιστα ήταν και τρεις φορές ολυμπιονίκης στο άρμα. Το 518 διαδέχθηκε τον αδελφό του Στησαγόρα στην διακυβέρνηση της Θράκης, όταν ο τελευταίος έφυγε για την Αθήνα, στη διακυβέρνηση της Θρακικής Χερσονήσου όπου ο θείος τους Μιλτιάδης ο πρεσβύτερος είχε ιδρύσει ένα ημιανεξάρτητο κρατίδιο. Το 515 διέλυσε μια εξέγερση χρησιμοποιώντας ένα σώμα 500 μισθοφόρων που είχε ως σωματοφυλακή, ακολούθησε το Δαρείο Α' ως μισθοφόρος στην νικηφόρα εκστρατεία του κατά των Σκυθών. Παντρεύτηκε την Ηγησίπυλη με την οποία απέκτησε τον Κίμωνα μετέπειτα Αθηναίο στρατηγό.
Κατά την διάρκεια μιας εκστρατείας στην χερσόνησο της Κριμαίας παντρεύτηκε την Ηγησιπύλη, κόρη του Ολόρου, βασιλιά της Θράκης, με την οποία έκανε τον δευτερότοκο γιο του, τον Κίμωνα. Πήρε μέρος στην Επανάσταση των Ιώνων το 499 π.Χ. και κατέλαβε τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο και τα παρέδωσε ύστερα στην Αθήνα για να εγκαινιάσει φιλικές σχέσεις μαζί της. Μετά την ήττα των Ιώνων στην επανάσταση το 494, τον επόμενο χρόνο με την εμφάνιση του Περσικού στόλου στην Χερσόνησο κατέφυγε στην Αθήνα. Φόρτωσε όλη του την περιουσία και τη προσωπική του σωματοφυλακή σε 5 πλοία και έφυγε από το κρατίδιο που διοικούσε. Σε ένα από τα πλοία ήταν πλοίαρχος ο πρωτότοκος γιος του Μιλτιάδη, ο Μετίοχος. Αυτό το πλοίο αιχμαλωτίστηκε από τους Πέρσες και όλα τα πλούτη που μετέφερε με τον Μετίοχο στάλθηκαν στο Δαρείο ως λάφυρα. Ο Πέρσης αυτοκράτορας φέρθηκε με ευγένεια στον Μετίοχο διότι εκτιμούσε πολύ τον πατέρα του.
Κατά την εξέγερση όμως των ελληνικών πόλεων της Ιωνίας αντιτάχθηκε στους Πέρσες και όταν αυτοί κυρίεψαν την Θράκη αναγκάστηκε να καταφύγει στην Αθήνα. Πολιτικός του αντίπαλος ήταν ο Θεμιστοκλής που επιθυμούσε να κάνει την Αθήνα ηγετική δύναμη στην Ελλάδα και να αναπτύξει ένα ναυτικό πρόγραμμα, δημιουργώντας ένα στόλο ανίκητο. Για αυτό και τον υποστήριζαν η ναυτική τάξη της Αθήνας, οι έμποροι και ορισμένοι λίγοι αριστοκράτες. Αντίθετα ο Μιλτιάδης πίστευε στην συνεργασία με τη Σπάρτη και στην ανάπτυξη ενός αγροτικού προγράμματος, που υποστηριζόταν από τους πλούσιους γαιοκτήμονες αριστοκράτες και τους μεσαίους αστούς. Προσωπικός σύμμαχος του Μιλτιάδη, λόγω αριστοκρατικής καταγωγής αλλά και επειδή είχε διακρίνει το ηγετικό του ταλέντο, ήταν ο Αριστείδης ο Δίκαιος. Αμέσως μετά την εκλογή του το 490, ως στρατηγός των ελληνικών δυνάμεων νίκησε τους Πέρσες στη μάχη του Μαραθώνα αφού πέτυχε να πείσει τον Καλλίμαχο να δοθεί εκεί η μάχη.

Εναν χρόνο αργότερα έπεισε τους Αθηναίους να του παραχωρήσουν 70 πλοία με σκοπό να επιτεθεί σε νησιά του Αιγαίου αποσπωντας τα απο τους Πέρσες.
Το 489 οργανώνει εκστρατεία στην Νάξο που είχε κατακτηθεί από τους Πέρσες. Η εκστρατεία στη Νάξο πέτυχε και έβαλε ως επόμενο στόχο τη Πάρο την οποία όμως απέτυχε να καταλάβει ύστερα από 26 μέρες πολιορκίας.
Οταν επέστρεψε στην Αθήνα κατηγορήθηκε απο τον Ξάνθιππο ότι εξαπάτησε την πόλη και ότι εκστράτευσε για προσωπικούς λόγους.Καταδικάστηκε σε θάνατο αλλά αργότερα η ποινή του μετατράπηκε σε πρόστιμο 50 ταλάντων που αυτός ο άλλοτε πλούσιος στρατηγός και κυβερνήτης δεν είχε να πληρώσει και έτσι ρίχτηκε φυλακή.
Εκεί πέθανε ο μεγάλος Μιλτιάδης απο γάγγραινα που είχε δημιουργηθεί στο τραυματισμένο πόδι του το 489 π.Χ.
Οι Αθηναίοι μετανόησαν πικρά για την συμπεριφορά τους στον ήρωα του Μαραθώνα και τον έθαψαν με τιμές εκεί που άξιζε.Κοντα στο μνημείο των πεσόντων Μαραθωνομάχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου